ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ:Καταγγελία για τους ελέγχους και την ποιότητα του νερού στα χωριά του Δήμου. - EPIRUS VOICE

Breaking

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ:Καταγγελία για τους ελέγχους και την ποιότητα του νερού στα χωριά του Δήμου.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Καταγγέλουμε τη Δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων που υλοποιεί πιστά και στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο πλαίσιο του Καλλικράτη συνεχίζει την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους,  βάζοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα, στο Δήμο Τζουμερκων έχουν προκύψει προβλήματα με την ποιότητα του πόσιμου νερού. Μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, μας δόθηκαν τα αποτελέσματα των ελάχιστων ελέγχων που έκανε η Δημοτική Αρχή για την ποιότητα του νερού, μέσα στο 2015.  Από αυτά προκύπτει ότι:
• Δεν ακολουθείται η σωστή διαδικασία των ελέγχων που από το νόμο προβλέπει 4 ελέγους τουλάχιστον το χρόνο για το σύνολο των χωριών του Δήμου (βάση της σχετικής ΚΥΑ και του πληθυσμού του Δήμου).
• Σε δέκα (10) χωριά δεν έχει πραγματοποιηθεί ποιοτικός έλεγχος για περισσότερο από έναν χρόνο, δηλαδή κανείς δεν γνωρίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού σε αυτούς τους οικισμούς.
• Σε δύο (2) χωριά οι έλεγχοι έδειξαν ότι το νερό ήταν μολυσμένο με  κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους.
Η Δημοτική Αρχή έχει βαρύτατες ευθύνες  διότι ενώ γνώριζε την κατάσταση, απέκρυψε το πρόβλημα και το μέγεθός του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχων για την παρακολούθηση του χλωρίου που προστέθηκε για την βελτίωση της ποιότητας του νερού, αφού και το χλώριο είναι βλαβερό για την ανθρώπινη υγεία, αν οι ποσότητες είναι πάνω από το όριο.  Είναι ενδεικτικό ότι για το συγκεκριμένο έλεγχο δεν υπάρχει ούτε καν βιβλίο καταχωρήσεων, ενώ τέλος η Δημοτική Αρχή επέλεξε, στο πλαίσιο και της εμπορευματοποίησης των πάντων, να δώσει σε ιδιωτικό εργαστήριο τους ελέγχους και όχι στο Χημείο του Κράτους. Ευθύνες έχει και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ως ελεγκτική αρχή δεν έχει πραγματοποιήσει τον προβλεπόμενο από το νόμο έλεγχο κατά το περασμένο έτος.
Το ζήτημα αυτό, εκτός από την αδιαφορία της Δημοτικής αρχής για ελέγχους προστασίας της δημόσιας υγείας, αναδεικνύει και άλλα ζητήματα: το σοβαρό πρόβλημα του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, που μόνο κινδύνους μπορεί να προκαλεί για τους κατοίκους και συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης τους νερού και των υδάτινων πόρων της περιοχής.  Όλες οι κυβερνήσεις της χώρας, η Ε.Ε. και η δημοτική αρχή προωθούν σχέδια για ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών για το νερό, υποβαθμίζουν τους ελέγχους και συνολικά τις διαδικασίες προστασίας της υγείας γιατί τα θεωρούν “κόστος”. Προχωράνε στο ξεπούλημα των δημόσιων – δημοτικών εταιριών νερού, προωθούν την εμπορευματοποίηση του νερού συνολικά για τα κέρδη εταιριών (εμφιάλωσης, ενέργειας κ.α.).
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που ενεργούν έτσι απέναντι στα λαϊκά στρώματα για ένα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό, χιλιάδες ευρω προωθούνται μέσω προγραμμάτων για την  τουριστική ανάπτυξη και τη διαφήμιση της περιοχής, από τα οποία κερδίζουν μόνο τα μεγάλα καταλύματα και οι εταιρίες. Επίσης ενώ στα Δημοτικά Συμβούλια ψηφίζονται έργα, αξίας χιλιάδων ευρώ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το Δήμο, η Δημοτική Αρχή όμως δεν βάζει σε προτεραιότητα την αναβάθμιση ολόκληρου του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, ούτε καν ζητάει προσλήψεις μονίμου προσωπικού για τη συντήρησή του, αφήνοντας τους κατοίκους να πίνουν μολυσμένο νερό.
Αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι η πολιτική λειτουργίας των δήμων και περιφερειών ως επιχειρήσεις, μέσω του  Καλλικράτη δεν ήρθε για να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες  προς τις λαϊκές οικογένειες. Ήρθε να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους για να ενισχυθούν με τα χρήματα του λαού οι μεγάλες επιχειρήσεις, σε βάρος και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Να αυξήσει τους φορομπηχτικούς μηχανισμούς των δήμων, να εμπορευματοποιήσει κοινωνικά αγαθά, που γίνονται νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Ειδικά η δική μας περιοχή έχει πλουσιότατο υδάτινο πλούτο για κερδοφορία.
 Αναδεικνύεται ότι η λεγόμενη “ανάπτυξη” που ευαγγελίζονται  όλες οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματίες δεν αφορά το λαό και την κάλυψη των αναγκών του, αλλά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιπαλεύει την πολιτική λειτουργίας των δήμων ως επιχειρήσεις, όπου όλες οι λαϊκές ανάγκες θεωρούνται “κόστος ενώ τα συμφέροντα των επιχειρηματιών θεωρούνται “ανάπτυξη”.  Καλούμε τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής να μην επιτρέψουν να μπει η υγεία του λαού σε κίνδυνο, να μη δεχτούν να πουν “ το νερό , νεράκ锨για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Να επιμείνουν για μέτρα ελέγχου της δημόσιας συνολικά,  για μόνιμη στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και των υπηρεσιών του δήμου συνολικά, προσλήψεις για την συντήρηση των δεξαμενών και των αγωγών ύδρευσης και να απαιτήσουν να αντικατασταθεί άμεσα όλο το δίκτυο του Δήμου μας,  για μείωση των χαρατσιών, για το νερό.
Το ζήτημα της διασφάλισης της επάρκειας, της ποιότητας του νερού προς όφελος του λαού δεν μπορεί να λυθεί οριστικά με ευθύνη κάθε δήμου χωριστά και με πολιτικές εμπορευματοποίησης. Απαιτείται ένας Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος πέρα από το πόσιμο νερό θα διαχειρίζεται τα ποτάμια, τις λίμνες, τους υδροφόρους ορίζοντες με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα. Είναι προς το συμφέρον του λαού μας και του περιβάλλοντος. Το πραγματικό εμπόδιο για να γίνει, είναι τα μονοπώλια και συνολικά το σύστημα που στηρίζει τα κέρδη τους. Αυτό δεν διστάζει να κάνει πολέμους και για το νερό παγκοσμίως, να βάζει πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τα κέρδη του κεφαλαίου.
Καλούμε τους κατοίκους όλων των χωριών να βγάλουν τα συμπεράσματα για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, κυβερνήσεων, δήμων και Περιφέρειας. Να μη μειώσουν τις απαιτήσεις τους, να συμμετέχουν στον αγώνα για μέτρα προστασίας, ανακούφισης, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την οριστική ανατροπή αυτής της κατάστασης. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκονται μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και των διεκδικήσεων για κάθε  ζήτημα που αφορά το λαό. Μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε τις ανάγκες μας και στα χωριά που κατοικούμε και σεβόμαστε, ενάντια στην πολιτική που όλα μετρώνται με το όφελος των επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου