Α. Μπέζας: Περιφέρονται ανά τη χώρα κόβοντας κορδέλες εγκαινίων σε δομές υγείας με «δανεικό» προσωπικό. - EPIRUS VOICE

Breaking

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Α. Μπέζας: Περιφέρονται ανά τη χώρα κόβοντας κορδέλες εγκαινίων σε δομές υγείας με «δανεικό» προσωπικό.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ,  Αντώνης Μπέζας,  με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας περιφέρονται ανά τη χώρα κόβοντας κορδέλες εγκαινίων σε δομές υγείας με «δανεικό» προσωπικό. Το ίδιο έγινε σήμερα και στην Ηγουμενίτσα. Ωστόσο, αυτές οι  πρακτικές  του τύπου «βλέποντας και κάνοντας»,  δεν έχουν   καμία σχέση με  τη σωστή λειτουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας που προσφέρει αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Φαίνεται,  όμως,  ότι το μόνο που τους  ενδιαφέρει είναι η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων.
Οι μεθοδεύσεις τους σε σχέση  με το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας,  αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί το εύκολο θύμα της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα  εργαλείο για παραπλάνηση   και λαϊκισμό.
Το ΤΕΠ  του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκούς  πόρους, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε, προκειμένου να λειτουργήσει ως μονάδα  επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και όχι  για να  μεταστεγαστούν οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Με τη μεταφορά εκεί του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας και της Μονάδας του ΠΕΔΥ, μετέτρεψαν, σε αντίθεση με την εθνική και  κοινοτική νομοθεσία,  το χαρακτήρα και υποβάθμισαν την αποστολή του.
Λειτουργούν έτσι   μία  δομή που ονομάζεται ΤΕΠ χωρίς να είναι ΤΕΠ και φιλοξενεί υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας που δεν παρέχονται ολοκληρωμένες, προκειμένου   να εγκαινιάσουν επιτέλους ένα έργο  στη Θεσπρωτία,  στην υλοποίηση   του οποίου όμως η συνεισφορά τους ήταν σχεδόν μηδαμινή.
Το ΤΕΠ, (με τα  δύο υποέργα κτίριο και εξοπλισμός),  εντάχθηκε  αρχικά στο ΠΕΠ Ηπείρου του Γ’ ΚΠΣ το 2003,  μελέτες και  αδειοδοτήσεις  ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2005, η δημοπράτησή  του έγινε το 2ο εξάμηνο του 2006  και λόγω των ενστάσεων ο ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση και ξεκίνησε εργασίες το 2ο εξάμηνο του 2008. Στα τέλη του 2010 τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για το υποέργο του εξοπλισμού, το κτίριο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2011 και το 2ο εξάμηνο του 2012 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού.
Η  λειτουργία  του δήθεν  ΤΕΠ Ηγουμενίτσας αποτελεί  ταυτόχρονα   χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας  και  έλλειψης σχεδιασμού μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται παντελώς ανίκανη να  διαχειριστεί όχι μόνο τα  μεγάλα εθνικά θέματα αλλά και τον  πυρήνα του κοινωνικού κράτους,  όπως είναι το υποχρηματοδοτούμενο σήμερα   Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Από την ημέρα που ξεκίνησε «κακήν- κακώς»  η λειτουργία του, έχει  απαξιωθεί πλήρως  η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Θεσπρωτία. Παράλληλα,  οι  πολυδιαφημισμένες Τοπικές Ομάδες Υγείας, όπως η ΤΟΜΥ Ηγουμενίτσας, αποτελούν ένα θνησιγενές επινόημα κατασπατάλησης πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων, στο οποίο οι επιστήμονες υγείας  έχουν γυρίσει την πλάτη.
Το ευτύχημα για τη χώρα είναι πως σε λίγους μήνες, οι πολίτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα απαλλαγής από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και  μιας νέας αφετηρίας για μια νέα αρχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου