Oι Συνέργειες Στο Επίκεντρο Της 3ης Συνάντησης Αντιπεριφερειαρχών & Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού - EPIRUS VOICE

Breaking

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Oι Συνέργειες Στο Επίκεντρο Της 3ης Συνάντησης Αντιπεριφερειαρχών & Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από  την Παρασκευή 7.10.2016 έως την Κυριακή 9.10.2016 στο Ναύπλιο, οι εργασίες της 3ης Συνάντησης Αντιπεριφερειαρχών & Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού, στην οποία την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και Υπεύθυνος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτος Ιωάννου.

Οι Αντιπεριφερειάρχες και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι έθεσαν όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον τουρισμό, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως σε επίπεδο διοικητικών δομών, ενώ παράλληλα έκαναν σημαντικές προτάσεις για συνέργειες και συνεργασίες στο τομέα κυρίως του θεματικού τουρισμού όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε εθνικό επίπεδο.

Συντονιστής της συνάντησης ήταν η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, η οποία επεσήμανε ότι ο τουρισμός πρέπει να αποτελεί εθνικό στοίχημα, ζητώντας από τους εκπροσώπους του Υπουργείου να συνεργαστούν και να εμπιστευτούν τις αιρετές Περιφέρειες.

Η Διευθύντρια του γραφείου της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Αγγελική Χονδροματίδου μετέφερε το χαιρετισμό της Αν. Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της 3ης συνάντησης, θα αποτελέσουν για το Υπουργείο Τουρισμού το βασικό πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί η ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία καθώς και οι συνέργειες μεταξύ του Υπουργείου και Περιφερειών. Την ειδική υπηρεσία Τουρισμού εξειδικευμένης σε θέματα ΕΣΠΑ εκπροσώπησε ο προϊστάμενος κ. Δημήτριος Μπλούκος και τον ΕΟΤ η Γενική Διευθύντρια Έρευνας, Αγοράς και Διαφήμισης κα. Πηνελόπη Νομπιλάκη.

Από τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων προέκυψε η κοινή θέση όλων για περισσότερη και συχνότερη επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών σε θέματα τεχνογνωσίας και κυρίως σε θέματα  προβολής σε διεθνή γεγονότα, ενώ ζήτησαν και την αρωγή του υπουργείου για τις διαπεριφερειακές συνεργασίες που θα προκύψουν καθώς και για την  μόχλευση νέων πόρων από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

                     ΣΤΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: Η διεύρυνση της συνεργασίας οδηγεί σε ανάπτυξη και ευημερία

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της 3ης Συνάντησης δήλωσε τα εξής: «Όπως αποδεικνύεται η διαπεριφερειακή συνεργασία είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα τόσο σαν μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών, αλλά και σαν μια ευκαιρία για το ξεκίνημα μιας ουσιαστικής διαδικασίας η οποία μέλλεται να συνεχιστεί και να αποδώσει καρπούς. Μέσα στην αντίξοη οικονομική συγκυρία, που ο τουρισμός είναι ίσως ο πρώτος τομέας που ανθίσταται και αναπληρώνει οικονομικές απώλειες από άλλους τομείς, αποδεικνύεται ότι ο περιορισμός στα τυπικά και οπωσδήποτε συμβατικά χωρικά όρια των περιφερειών αλλά και σε μικρότερη κλίμακα των δήμων, κλπ αποτελεί μια λανθασμένη και αναποτελεσματική λογική. Αντιθέτως, η διεύρυνση της συνεργασίας και η διάνοιξη της αντίληψης πέραν των τοπικών ή (τοπικιστικών) διαχωρισμών είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος που μπορεί να φέρει κοινή ανάπτυξη και ευημερία.

Στην 3η συνάντηση αναδείχθηκε η ανάγκη για την πιο άμεση συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή πολιτική για το προϊόν του τουρισμού, βγήκαν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να γίνει ανάλογη συνάντηση με την αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, όπου θα τεθεί το θέμα της πιο στενής συνεργασίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Η 4η συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών & Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού, αποφασίσθηκε να γίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου