Διαβάζοντας και γράφοντας τη φύση (Με μια φωτογραφική μηχανή). - EPIRUS VOICE

Breaking

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Διαβάζοντας και γράφοντας τη φύση (Με μια φωτογραφική μηχανή).


ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ (ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ)
ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ
Εισηγητές: Ελένη Μουζακίτη, (φωτογράφος, εισηγήτρια σεμιναρίων σύγχρονης φωτογραφικής καλλιτεχνικής πρακτικής και θεωρίας, επιμελήτρια εκθέσεων, συνεργάτης του ΕΚΦ)
Κώστας Ιωαννίδης (ιστορικός τέχνης, επιμελητής, επίκουρος καθηγητής ΑΣΚΤ Αθήνας)

Ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου
Μονοδένδρι, Σάββατο 18 Ιουνίου, 11.00 - 16.00
Μονοδένδρι, Κυριακή 19 Ιουνίου, 11.00 - 16.30
Μονοδένδρι, Δευτέρα 20 Ιουνίου, 10.30 - 18.00

Η φωτογραφία πολύ νωρίς σταμάτησε να βλέπει τον εαυτό της ως το «μολύβι της φύσης». Σε φωτογράφους όπως ο Alfred Stieglitz για παράδειγμα ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα δεν αρκούσε να περιορίζουν το μέσο τους στον ρόλο της μηχανικής αναπαραγωγής αυτού που υπάρχει εκεί έξω. Οι φωτογράφοι λοιπόν άρχισαν να αναζητούν (και να βλέπουν κατόπιν) στη φύση τον εαυτό τους προβάλλοντας ψυχολογικές καταστάσεις στα άψυχα που με τον τρόπο αυτό ζωντάνευαν. Πρόκειται για ένα είδος ενσυναισθητικής ταύτισης με το μη εγώ που παίρνει ποικίλες αποχρώσεις και λειτουργεί με αντίστοιχες μεθόδους. Συνήθως γίνεται ένα από τα δύο: είτε ο φωτογράφος αναζητά και εντοπίζει ισοδύναμα της κατάστασής του στον περιβάλλοντα χώρο, διαβάζοντας τον εαυτό εκεί, είτε κινείται ενστικτωδώς μέσα του επιδιώκοντας να συντονιστεί μαζί του και κατόπιν αναγνωρίζει τα ίχνη των στιγμών ταύτισης στις φωτογραφίες που προέκυψαν.

Στο σεμινάριο αυτό καλούμαστε μεταξύ άλλων να δουλέψουμε με έναν από τους τρόπους αυτούς ή ακόμη και να πλουτίσουμε αυτή τη μεθοδολογία. Αρκεί απλώς να είναι κανείς σε διαρκή εγρήγορση μέσα στο χώρο, να συντονιστεί με έμβια και άψυχα και να προσπαθήσει να δει τον εαυτό του πάνω σ' αυτά. Πέραν της παραγωγής μεμονωμένων εικόνων θα εστιάσουμε στην ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία της επιλογής και διαδοχής εικόνων (editing and sequencing) με στόχο να νοηματοδοτήσουμε ο καθένας προσωπικά τις εικόνες μας και να στήσουμε όπου είναι δυνατόν ένα είδος «φορτισμένης» αφήγησης (όχι γραμμικής - a non linear visual storytelling). Ο καθένας - καθεμία από εμάς θα φτιάξει ένα μικρό πορτφόλιο και θα εξετάσει τις δυνατότητες εξέλιξης - στησίματος της συγκεκριμένης δουλειάς ως μικρό βιβλίο - αποτύπωση αυτής της εμπειρίας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Φωτογραφική μηχανή με την οποία δουλεύετε και νοιώθετε άνετα όσον αφορά το χειρισμό της, καθώς και κάθε εφεδρικό εξάρτημα που σχετίζεται με αυτήν, (φορτιστής μπαταρίας, έξτρα κάρτες αποθήκευσης, κλπ).
Φορητό υπολογιστή (χωρίς αυτό να κρίνεται απαραίτητο) κι έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε διπλό back up των φωτογραφιών σας.
Όσοι έχουν τρίποδο να το φέρουν. Το ίδιο ισχύει και για εξωτερικό φλας ή μονάδα φωτισμού. Επίσης έναν φακό χειρός led.
Κάθε συμμετέχων / ουσα θα φέρει ενδεικτικά σε usb stick, ή εξωτερικό σκληρό δίσκο (συμβατό με πλατφόρμα apple), πορτφόλιο έως 35 φωτογραφίες ή/και ακόμα καλύτερα φωτογραφίες σε τυπωμένη μορφή (μέγεθος περίπου 13 x 18 εκ. με λευκό περιθώριο)

ΕΝΔΥΣΗ
Άνετος ρουχισμός και άνετα παπούτσια. Ομπρέλα σε περίπτωση ασταθών καιρικών συνθηκών. Αντιηλιακή κρέμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σάββατο
11.00 - 16.00μμ.
Γνωριμία με τους συμμετέχοντες. Παρουσίαση θεμάτων που σχετίζoνται με τα φωτογραφικά βιβλία και τα artits books.
Θα συζητηθεί μέσω παραδειγμάτων το πως διάφορες επιλογές επηρεάζουν τη νοηματοδότηση και τη σχέση του θεατή με το βιβλίο.
Οι συμμετέχοντες θα φέρουν μαζί τους εικόνες σε τυπωμένη μορφή.

Κυριακή
11.00 - 16.30
Παρουσίαση θεμάτων σχετικών με την ιστορία της τέχνης και της φωτογραφίας που αφορούν στη θεματική του σεμιναρίου από τον Κώστα Ιωαννίδη.
Επιλογή των φωτογραφιών της προηγούμενης μέρας (και νύχτας). Συζήτηση. Προτάσεις και συμβουλές για την διαδικασία του editing και του sequencing των φωτογραφιών του κάθε συμμετέχοντα.

Δευτέρα
10.30 - 18.00
Review της δουλειάς της προηγούμενης μέρας και συνολική αποτίμηση. Εξατομικευμένες προτάσεις για στήσιμο ενός μικρού βιβλίου.
Πριν και μετά τις συναντήσεις οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίζουν.¬¬¬
Τα βράδια θα δειπνούμε όλοι μαζί σε κάποια ταβέρνα της περιοχής (προαιρετικό).

Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα οργανωθεί μία έκθεση και θα εκδοθεί ένα μικρό βιβλίο με τις δουλειές των συμμετεχόντων το οποίο θα μείνει στη βιβλιοθήκη της Ριζαρείου. Το κόστος των τυπωμάτων βαραίνει τους συμμετέχοντες. Η Photometria θα παρέχει τα κάδρα. Το κόστος κάθε αντιτύπου του βιβλίου ανέρχεται περίπου στα 15 - 20 Ευρώ (λόγω του περιορισμένου αριθμού αντιτύπων σε digital offset printing).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου