Εγκαίνια έκθεσης Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής στους Μελιγγούς Δωδώνης. - EPIRUS VOICE

Breaking

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Εγκαίνια έκθεσης Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής στους Μελιγγούς Δωδώνης.

Η Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Αδελφότητα Απανταχού Μελιγγιωτών «Η Θεοτόκος» διοργανώνουν έκθεση Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής, στην Πινακοθήκη Μελιγγών.
Η έκθεση, με τίτλο «Ξυλογλυπτική – Βυζαντινή Αγιογραφία και άλλα θρησκευτικά θέματα», τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και σε αυτή θα εκθέσουν έργα τους οι αγιογράφοι Αθανασία Καραγιάννη, Αντώνης Καρασταμάτης και Μαρία Κότση καθώς και οι ξυλογλύπτες Χρήστος Καρατζάς και Δημήτρης Καρατζάς.
Τα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016, ώρα 8.15 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μελιγγών.
Θα προηγηθεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (7:00 μ.μ.), χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κκ. Μάξιμου.
Την εκδήλωση, της οποίας συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας, θα συνοδεύσει μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 - 8 μ.μ. Παράλληλα, τις ίδιες ώρες, θα είναι ανοιχτό και το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την Πινακοθήκη.

Λίγα λόγια για τους αγιογράφους…
* Καραγιάννη Αθανασία, αγιογράφος – ζωγράφος, τεχνικός συντήρησης. Σπούδασε λογιστικά, αλλά την κέρδισε η αγάπη για τη ζωγραφική. Φοίτησε στη Σχολή Αγιογραφίας της Μητρόπολης Ηλείας (1996-2000). Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, ζωγραφική σε γυαλί και δέρμα, καθώς και βιτρώ και ψηφιδωτού. Δίδαξε την τέχνη της αγιογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ανατολής αλλά και σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και ενήλικες στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας. Αποφοίτησε από το δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων ως Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής. Δούλεψε στην ομάδα συντήρησης του Ιωάννη Λιούγκου σε πολλούς ναούς ως Συντηρήτρια, καθώς και στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Είναι μέλος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Έργα της υπάρχουν σε ναούς και ιδιωτικές συλλογές.
* Καρασταμάτης Αντώνης, αγιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Κατάγεται απ' το Πάτερο Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων. Ζει και εργάζεται ως Αγιογράφος στα Γιάννενα από το 1993. Είναι αυτοδίδακτος. Έχει αγιογραφήσει αρκετούς ναούς στο νομό κι έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις.
* Κότση Μαρία, αγιογράφος – ζωγράφος. Ζει στα Γιάννενα. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και μέλος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγιογράφων. Αγιογράφησε σε ιερούς ναούς στο Νομό Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας. Έργα της βρίσκονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Έχει εκθέσει σε Γιάννενα, Αθήνα και Τρίκαλα.

…και τους ξυλογλύπτες
* Καρατζάς Χρήστος και Δημήτρης, ξυλογλύπτες. Πατέρας και υιός που ασχολούνται με την ξυλογλυπτική από παιδιά. Ο Χρήστος Καρατζάς, από το 1977, άρχισε να μαθαίνει να χρησιμοποιεί το κατάλληλο ξύλο, τα ειδικά εργαλεία και προπαντός τη γνώση και το μεράκι του ξυλογλύπτη προκειμένου να δημιουργήσει συνθέσεις που υπηρετούν την προσπάθεια του ανθρώπου να λατρέψει το Θεό «εν πνεύματι και αληθεία». Ξεκίνησε στην Τεχνική Σχολή Κόνιτσας, συνέχισε κοντά στον μαστρο-Κώστα Γκόγκο και μετά στην ομάδα του Κυπραίου. Έργα του Χρήστου και του Δημήτρη Καρατζά βρίσκονται σε πολλούς ναούς και μοναστήρια στην Ελλάδα (Άγιος Αντρέας Πατρών, Κοζάνη, Μολυβδοσκέπαστη, Κομοτηνή, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Αθήνα) και την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου