Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής στους Μελιγγούς Δωδώνης. - EPIRUS VOICE

Breaking

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής στους Μελιγγούς Δωδώνης.

Παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε η έκθεση Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής, στην Πινακοθήκη Μελιγγών Δωδώνης, την οποία συνδιοργανώνουν η Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με την Αδελφότητα Απανταχού Μελιγγιωτών «Η Θεοτόκος» και τελεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, αφού τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μελιγγών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, ακολούθησε μια όμορφη εκδήλωση – εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ξυλογλυπτική – Βυζαντινή Αγιογραφία και άλλα θρησκευτικά θέματα»,  στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας.
Παρόντες, εκτός απ’ τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Μάξιμο, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο Αντιπρόεδρος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Παναγιώτης Τζιόβας, ο φιλόλογος-ερευνητής Μιχάλης Παντούλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δωδώνης Βασίλης Μπακόλας, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης Γρηγόρης Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δωδωνούπολης Ηλίας Λαδόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Δωδώνης Γεωργία Λάππα, κ.α.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος τόνισε ότι η αγιογραφία είναι κεντρικής σημασίας στην Ορθόδοξη παράδοση και μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί μια σχέση ζωής με το Θεό και τους Αγίους Του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προοπτική συνεργασίας της Μητρόπολης Ιωαννίνων με την Αδελφότητα Μελιγγιωτών. «Θα μπορούσε για παράδειγμα, κάποια σεμινάρια για τους ιερείς ή κάποιες ημερίδες να γίνουν στο χωριό σας», κατέληξε ο σεβασμιότατος.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, αφού χαρακτήρισε την τέχνη της αγιογραφίας «πύλη που μας οδηγεί κοντά στο Θείο», επισήμανε ότι ο Δήμος θα στέκεται αρωγός στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και επανέλαβε πως «οι Μελιγγοί αποτελούν κυψέλη πολιτισμού»…
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα αναφέρθηκε με τη σειρά της στην πλούσια δράση της Αδελφότητας Μελιγγών και στην αμέριστη στήριξη που θα έχει απ’ την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο Αντιπρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ηπείρου Παναγιώτης Τζιόβας δήλωσε ικανοποιημένος απ’ τη συνδιοργάνωση της έκθεσης και αισιόδοξος για μελλοντική συνεργασία σε διάφορα πολιτιστικά θέματα.
Τέλος ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Περικλής Παππάς, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και για την υποστήριξή τους σε όλες τις δράσεις, ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν στην Πινακοθήκη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (φωτογραφίας, γλυπτικής, ζωγραφικής) και ενημέρωσε για την πορεία της καταγραφής των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου Μελιγγών.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν όλοι στην αίθουσα της Πινακοθήκης όπου εκτίθενται τα έργα των αγιογράφων Αθανασίας Καραγιάννη, Αντώνη Καρασταμάτη και Μαρίας Κότση, καθώς και των ξυλογλυπτών Χρήστου Καρατζά και Δημήτρη Καρατζά, όπου οι ίδιοι ξενάγησαν τους επισκέπτες. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι για την Τετάρτη 22 και την Παρασκευή 24 Ιουνίου προγραμματίστηκαν ενημερωτικές συναντήσεις των αγιογράφων με το κοινό σχετικές με θέματα αγιογραφίας, συντήρησης έργων τέχνης, κ.α.
Η όμορφη βραδιά έκλεισε με μπουφέ που παρέθεσαν οι διοργανωτές στο χώρο της εκδήλωσης, υπό τους ήχους μουσικού σχήματος του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων (παράρτημα Ανατολής) αποτελούμενο από την κ. Φωτεινή Τσουμάνη (κιθάρα) και τον κ. Οδυσσέα Πατούνα (κιθάρα).
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 - 8 μ.μ. Παράλληλα, τις ίδιες ώρες, θα είναι ανοιχτό και το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την Πινακοθήκη.
(www.meliggoi.gr και 6951-303567).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου