Ο Σερβίας κ.κ.Ειρηναίος στο παραδουνάβιο Σέμλινο με τον Στόβων κ.Δαυίδ. - EPIRUS VOICE

Breaking

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ο Σερβίας κ.κ.Ειρηναίος στο παραδουνάβιο Σέμλινο με τον Στόβων κ.Δαυίδ.

του Θωμά Αναστασιάδη
Την Κυριακή του Παραλύτου 22-5-16, κατά την οποία, σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθεί το Πατριαρχείο Σερβίας,  τιμάται η μνήμη της Ανακομιδής και μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ.Ειρηναίος προσήλθε και λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό του Αγίου Νικολάου, στην Ζέμουν στο Νέο Βελιγράδι. Μαζί του συλλειτούργησε ο Αρχιγραμματέας της Ι.Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στόβων, (η αρχαία Μακεδονική πόλη οι Στόβοι), και τοποτηρητής Στρωμνίτσης κ.Δαυίδ.
Η ιστορική πόλη Zemun, η γνωστή στους Έλληνες με το όνομα το Σέμλινο, λόγω της στρατηγικής της θέσης στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη, ήταν επί αιώνες σημαντικό λιμάνι και σήμερα είναι ένας από τους 17 δήμους της πρωτεύουσας της Σερβίας.  Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Σεμλίνου, ανάμεσα στην Σερβία και την Βοϊβοντίνα,  κατοικείται από την Νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν αρχαία ευρήματα.
Πλήθη πιστών Σέρβων είχαν κατακλείσει την εκκλησία του Αγ.Νικολάου, που είναι  μεταβυζαντινός ναός (1725-1731)  και βρίσκεται στο παλιό ιστορικό κέντρο του  (Zemun) των 153.000 κατοίκων. Μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου, τον θ.λόγο κήρυξε ο θεοφ. κ.Δαυίδ. 
Ακολούθησε λιτανεία  πέριξ του Ναού, και στο τέλος ο Πατριάρχης ευλόγησε την αρτοκλασία και συνεχάρη τους ενορίτες για την εορτή και πανήγυρη,  της ανακομιδής και μετακομιδής του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, που έγινε το 1087, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' του Κομνηνού, επί Πατριάρχου Νικολάου Γ' του Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε από ναύτες στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν. Το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Το παραδουνάβιο Σέμλινο ήταν γνωστό στους Έλληνες,  όταν μετά το 1600 μεγαλώνει το ρεύμα εμπόρων μεταναστών, ιδίως των Μετσοβιτών και των Ζαγοριτών της Ηπείρου, καθώς και των Κοζανιτών και Σιατιστινών της Μακεδονίας, προς την κεντρική Ευρώπη. ΄Έτσι αυτοί οι απόδημοι, κυρίως βλαχόφωνοι, γίνονται φορείς του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού τρόπου ζωής. Σήμερα  τo Ιστορικό Μουσείο στην παλιά  πόλη,  δίπλα στην ALPHA  BANK, στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Σπίρτα από την Κλεισούρα Καστοριάς.
   Το αρχοντικό της οικογένειας Σπίρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου