Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, στην Ημερίδα «Παράδοση: Αξία και προοπτικές» στο Βασιλικό Πωγωνίου. - EPIRUS VOICE

Breaking

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, στην Ημερίδα «Παράδοση: Αξία και προοπτικές» στο Βασιλικό Πωγωνίου.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας ιερούργησε στον κατάμεστο από Πιστούς, Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού στο Βασιλικό Πωγωνίου (από το χωριό αυτό, που στο παρελθόν ονομάζονταν Τσαραπλανά,   είχε περάσει και κηρύξει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Επίσης από το χωριό αυτό είχε την καταγωγή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας).
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε την Ευαγγελική Περικοπή, παραλληλίζοντας την τρικυμία στη λίμνη Γενησαρέτ, που περιγράφει το ιερό Κείμενο, με τις δυσκολίες που βιώνουμε στις μέρες μας και επεσήμανε την ανάγκη να έχουμε θάρρος και Πίστη  για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ποικιλώνυμες δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας. Και όπως τόνισε, τα προβλήματα στις μέρες μας είναι εξόχως δύσκολα και επαχθή. Και όχι τόσο οι οικονομικές δυσκολίες,  αλλά κυρίως η αποστασία, η ηθική κατάπτωση, η απεμπόληση των πατροπαράδοτων ηθικών αξιών, είναι αυτά που μας κάνουν να κλυδωνιζόμαστε. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταθέτουμε τα όπλα. Πρέπει να έχουμε κατά νου τον λόγο του Κυρίου «οὐ μή σε ἀνῶ οὐδ' οὐ μή σε ἐγκαταλίπω» (βλ. Εβρ. 13,5 – πρβλ. Δτ 31,6)  και να πιστεύουμε ακράδαντα και αταλάντευτα σε Εκείνον, ο Οποίος είναι και ο μοναδικός που μπορεί να λύσει όλα μας τα προβλήματα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο Κτήριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Παράδοση: Αξία και προοπτικές», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος «Ο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς», στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων του για την μνήμη του εθνοϊεραπόστολου Αγίου. Στην φετινή Ημερίδα, προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας και συνεργάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Πως η παράδοση αναζωογονεί το παρόν και το μέλλον», ο Καθηγητής Απόστολος Νικολαΐδης, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα: «η δυναμική της παράδοσης στο σήμερα» και ο Χαρίλος Γκούτος, Ομ. Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Άγνωστες πτυχές της δράσεως του Αγίου Κοσμά». Την εκδήλωση έκλεισε ο γνωστός ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών Σάββας Σιάτρας, ο οποίος, με τους συνεργάτες του, ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια που εξιστορούν τα πάθη και τους αγώνες του Έθνους. Την εκδήλωση αυτή, πλην του Σεβασμιωτάτου, τίμησαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπυρος, οι οποίοι και απηύθυναν σχετικούς χαιρετισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου