Επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου. - EPIRUS VOICE

Breaking

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου.

Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου τελέστηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου, η , στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου.
Φέτος συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από τη φονική επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης έκανε λόγο για «μαύρη» μέρα στην ιστορία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής και κάλεσε τους πολίτες θα κρατήσουν για πάντα στη μνήμη τους αυτή το θλιβερό κομμάτι της ιστορίας. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε το παρελθόν και οφείλουμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, να αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα» τόνισε ο κ. Καψάλης.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα «πλήρωσε» βαρύ φόρο στη ναζιστική θηριωδία ενώ ο Πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας μίλησε για αδίστακτους στρατιώτες που δε σεβάστηκαν ούτε ηλικιωμένους, ούτε γυναικόπαιδα. Το χαιρετισμό του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρη Χατζαρόπουλο ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης. Ο κ. Χατζαρόπουλος σημείωσε τις δράσεις του Εθνικού Συμβουλίου για ανάδειξη κι άλλων μαρτυρικών χωριών και τον ορισμό πανελλήνιας ημέρας εορτασμού μαρτυρικών πόλεων και χωριών.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο κοινωνιολόγος κ. Βασίλης Γκερμότσης ο οποίος έκανε μία ιστορική αναφορά στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής και τόνισε ότι η μνήμη πρέπει να έχει μόνο αρχή.
Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Στέφος και Κώστας Τασούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, η Δήμαρχος Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Βασίλης Σπύρου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Πωγωνίου κ. Βασίλης Μάτσιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Γκέγκας, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στέλιος Κουκουλάρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Σπύρος Βασιλείου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πωγωνίου κ. Δημήτρης Ντότης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου κ. Τζιόγκας Νικόλαος, στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου