Δροσοχώρι Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 9:00μ.μ ..Βαρύτερα ειν' τα ξένα... στην πλατεία του χωριού. - EPIRUS VOICE

Breaking

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Δροσοχώρι Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 9:00μ.μ ..Βαρύτερα ειν' τα ξένα... στην πλατεία του χωριού.

Η Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου παρουσιάζει την Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 9:00μ.μ. στην πλατεία του χωριού την θεατρική -χορευτική παράσταση ....Βαρύτερα ειν' τα ξένα....
Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία : Άγγελος Ντιλιος
Διδασκαλία χορού : Ακης Τζελετας

Παίζουν:
Ελπίδα Θεοχαρη : Κακω Μητραινα
Αλίκη Σταικου : Μανα
Μαίρη Κατερη : Μανα
Νίνα Κλιτσιναρη : Καφετζού
Βάσω Κολιονασιου :Αφηγήτρια
Ρένα Τσιωνη :επίτροπος
Ευαγγελία Μπιστα, Κατερίνα Κατερη, Ματίνα Τζιαλλα, Ηλέκτρα Καρβουνη Καρατζά, Νεφέλη Τσαπαρλη, Αγγελική Τσιωνη : αφηγητριες
Μαρίνα Κολιονασιου, Όλγα Φωτου, Σάσα Τρουμπουκη και όλες.......γυναίκες του χωριού
Θόδωρος Κατερης :Μετανάστης- Χωρικός
Κώστας Κολιονασιος : Μετανάστης- Χωρικός
Τάσος Βασιλείου : Χωρικός- Γιος- Μετανάστης
Βασίλης Κλιτσιναρης : Χωρικός- Γιος- Μετανάστης
Μπάμπης Κατερης : Παππάς- Μετανάστης- Χωρικός
Σπύρος Κολιονασιος : Χωρικός

ΘΕΜΑ "ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ....".
Και μόνο παραθέτοντας ορισμένους από τους γνωστούς στίχους αυτών των τραγουδιών μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι σήμαινε για τους Έλληνες, ως ακόμη και των λίγο προηγουμένων ετών η Ξενιτιά.
Τόσο για αυτούς που έμεναν πίσω καρτερώντας και ελπίζοντας για χρόνια αλλά και για αυτούς που έφευγαν για το άγνωστο μέσα από μύριους κινδύνους και κακουχίες, ζώντας με τις αναμνήσεις και νοσταλγώντας το "νόστιμον ήμαρ", τη γλυκιά μέρα γυρισμού στον τόπο που καθένας γεννήθηκε και μεγάλωσε.
"Την ξενιτιά, την γυμνωσιά, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσερα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα", "Ο ξένος εις την ξενιτιά, πρέπει να βάνει μαύρα, για να ταιριάζ’ η φορεσιά με της καρδιάς τη λαύρα" αλλά και «Η ξενιτιά κι ο θάνατος αδέλφια ελογιούνται».
Το δημοτικό τραγούδι προσεγγίζει με διάφορους τρόπους την Ξενιτιά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.  στην Ήπειρο κυριαρχεί ο αβάσταχτος πόνος για αυτόν που φεύγει, ίσως για πάντα, στη Θράκη συναντάται μεγάλος αριθμός τραγουδιών για τη νέα που θα παντρευτεί μακριά, στα νησιά καλείται συχνά η θάλασσα να είναι ο αγωγός του μηνύματος στον ξενιτεμένο αλλά και ο κύριος υπεύθυνος για το αν θα μπορέσει να γυρίσει ασφαλής κ.α..
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η παρουσία χορευτών της Παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου