Ο ΙΣΑ καταγγέλλει κατάρρευση του συστήματος υγείας που έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού όπως αποδείχτηκε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - EPIRUS VOICE

Breaking

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει κατάρρευση του συστήματος υγείας που έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού όπως αποδείχτηκε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Οι τραγικές συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων στην υγεία του ελληνικού λαού καθώς και η κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας αναδείχθηκαν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκτιμά ότι έχουν μεγάλες ευθύνες οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, για την επιδείνωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα όπως προέκυψε από την έρευνα, το 12,9% του πληθυσμού δεν έλαβε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, λόγω μεγάλης λίστας αναμονής, το 6,0% λόγω μεγάλης απόστασης και το 9,4% λόγω έλλειψης ειδικοτήτων γιατρών και επαγγελματιών υγείας.

Η αδυναμία πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, λόγω της κατάρρευσης των δομών καθώς και τα εμπόδια που μπήκαν στη συνταγογράφηση έχουν αποτέλεσμα οι ασθενείς ειδικά στην περιφέρεια να παραμελούν την υγεία τους και να μην απευθύνονται στον ειδικό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξήθηκε κατά 11,8% το ποσοστό που κατανάλωσε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, (σε σχέση µε το 2009). Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και συσχετίζεται με την επιδείνωση των δεικτών υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:
«Η επιδείνωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας των ελλήνων είναι απόρροια των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο ΙΣΑ έχει κατά επανάληψη τονίσει ότι η υγεία πρέπει να αποδεσμευθεί από τα μνημόνια. Οι δαπάνες της υγείας είναι ανελαστικές και δεν είναι δυνατόν να γίνονται περικοπές που έχουν επίπτωση στη υγεία και στη ζωή ενός λαού. Επίσης έχει τεράστιες ευθύνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την πλήρη κατάρρευση των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς και τις σοβαρές δυσλειτουργίες των νοσοκομείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην έχει πλέον πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας .»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει για μια ακόμα φορά ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να καταναλώνεται χωρίς συνταγή γιατρού γιατί εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Καλούμε το υπουργείο Υγείας να οργανώσει εδώ και τώρα το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές και «ανοίγοντας» τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για όλους τους γιατρούς.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει ότι κάθε ασθενής στην τελευταία γωνιά της Ελλάδος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε γιατρό και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας με ψηφίσματα του Δ.Σ και της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τις καταγγελίες του Ι.Σ. Αθηνών.

                           Για το ΔΣ,
Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

 Θ. Δήμας                                     Δ. Σουμαλεύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου