Υπόθεση "Καθαρός Καλαμάς" - Μια "επανεκκίνηση" που ξέμεινε μόλις ξεκίνησε. - EPIRUS VOICE

Breaking

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Υπόθεση "Καθαρός Καλαμάς" - Μια "επανεκκίνηση" που ξέμεινε μόλις ξεκίνησε.

Το Σεπτέμβρη του 2015 έγιναν οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. της κίνησης "Καθαρός Καλαμάς". Λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις του πρώτου Δ.Σ., όπου ανάμεσα σε άλλα για τις θέσεις, τους στόχους και τις επιδιώξεις της, αναφερόταν στην "επανεκκίνηση" της Κίνησης.

Από την αρχή της χρονιάς όντως η Κίνηση έκανε μια δυναμική επανεμφάνιση, μετά από ένα διάστημα απραξίας, με μια σειρά δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων στοχεύοντας στην ανάδειξη των προβλημάτων του ποταμού, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων και συμμετοχή των πολιτών, πράγμα που είχε καιρό να συμβεί.

Το Νοέμβριο του 2015 στάλθηκαν επιστολές στην Περιφέρεια και άλλους δημόσιους φορείς σχετικά με τη ρύπανση-μόλυνση του Καλαμά, ζητώντας ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν παρθεί.

Σε αναμονή των απαντήσεων τον Ιανουάριο του 2016, στην παρέμβασή της έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, μοιράστηκε διακήρυξη της Κίνησης και ξεκίνησε συλλογή υπογραφών ενώ παράλληλα λίγο αργότερα ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια με πρώτο στόχο τις 1.000 υπογραφές, που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή των πολιτών που υποστήριξαν το αίτημα για καθαρό Καλαμά. Οι δραστηριότητες αυτές οδήγησαν και σε μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του προβλήματος, με συνεντεύξεις σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμούς στα Γιάννενα και την Αθήνα, προκαλώντας το ενδιαφέρον και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες. Η Πανηπειρωτική εκδίδει δελτίο τύπου και η Περιφέρεια απαντά επιτέλους μετά από καιρό ότι θέλει να της υποδείξουμε συγκεκριμένα αγωγό που έχουμε ερωτηματικά για τη νομιμότητά του. Στο ραντεβού που δίνεται δεν υπάρχει χημικός για να πάρει δείγμα, όπως έχει ζητηθεί σε νέα επιστολή της Κίνησης, και δημοσιοποιείται η κοροϊδία από την πλευρά των αρμοδίων υπαλλήλων. Σε αυτό το χρονικό σημείο αρχίζει το φρενάρισμα της "επανεκκίνησης". Παρόλο που το θέμα έχει συζητηθεί στο Δ.Σ. και υπάρχει ομοφωνία ως προς την κοροϊδία εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. δε θέλουν να δημοσιοποιηθεί το θέμα γιατί "δεν γίνεται να βγαίνει προς τα έξω ότι συζητάμε μέσα" και πως "θα δοθεί δημοσίως η κατάλληλη απάντηση όταν λάβουμε την επίσημη επιστολή".


Έτσι φτάνουμε στο Φεβρουάριο, όπου σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. για παρεμβάσεις κάθε μήνα, πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, που σηματοδοτεί μια σημαντική, αν όχι τη σημαντικότερη, πηγή ρύπανσης-μόλυνσης του ποταμού. Και πάλι κανάλια, και πάλι συνεντεύξεις και η υπόθεση αρχίζει να απλώνεται πλατύτερα και να αποκτά διαστάσεις. Κι ενώ εκκρεμεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. για απόφαση-παρέμβαση το Μάρτιο στο Δημαρχείο Ζίτσας, ο πρόεδρος εν μέσω της κινητοποίησης και χωρίς καμιά άλλη ενημέρωση στα μέλη του Δ.Σ. τους ανακοινώνει πως "φτάνει πια, δε μπορούμε να κουράζουμε τα μέλη του Δ.Σ. με κινητοποιήσεις" ότι "έχει κάτι σημαντικό να ανακοινώσει μελλοντικά που δικαιώνει τους αγώνες" και πως "δεν υπάρχει ανάγκη για συνεδρίαση του Δ.Σ."  

Το Μάρτιο -και με βάση συζήτηση που έχει γίνει σε Δ.Σ. της Κίνησης- η  Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων συνδιοργανώνει μαζί με την κίνηση "Καθαρός Καλαμάς" εκδήλωση στην Αθήνα, ενώ υπάρχει παρουσία της Κίνησης με περίπτερο, βίντεο και συλλογή υπογραφών στη διήμερη γιορτή της Πανηπειρωτικής.
Για τις παρεμβάσεις αυτές, ο πρόεδρος της Κίνησης θεωρεί ανάξιο λόγου να ασχοληθεί και να αναφέρει οτιδήποτε, ούτε καν να στείλει ένα μήνυμα στους φίλους της Κίνησης.

Επίσης δυσανασχετεί και  με τις δημόσιες διαμαρτυρίες μελών του Δ.Σ. στη σελίδα της Κίνησης στο facebook, για την ανάγκη συνεδρίασης του Δ.Σ., την κριτική για την πορεία της Κίνησης και τις δηλώσεις του σχετικά με την πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας για μετρήσεις στην τάφρο της Λαψίστας, που τις θεωρεί "δικαίωση των αγώνων", ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα και βέβαια δεν έχουν να κάνουν με καμιά δικαίωση παρά με την αναβολή για μια ακόμα φορά της δράσης του "Καθαρού Καλαμά".

Κερασάκι στην τούρτα η βράβευση του "αγωνιστή προέδρου" στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Μουργκάνας στην Αθήνα που -κρίμα για τις προθέσεις των διοργανωτών- εξελίχθηκε σε μια προεκλογική φιέστα υποψηφίων για τις εκλογές της Πανηπειρωτικής και τίποτα άλλο πέρα από ευχολόγια και ανούσιες εισηγήσεις για τη σωτηρία του Καλαμά. Αξιοσημείωτο είναι, πως για την εκδήλωση αυτή,  ο πρόεδρος εκφράστηκε σε Δ.Σ., στο οποίο αντικαταστατικά δεν  είχε καλέσει όλα τα μέλη, ότι εκεί "υπήρχε κόσμος ενώ στις άλλες εκδηλώσεις όχι", τη στιγμή που από το περίπτερο της Κίνησης στο διήμερο της Πανηπειρωτικής πέρασαν εκατοντάδες, μαζεύτηκαν πάνω από 300 υπογραφές ενώ παλιά μέλη εξέφρασαν τη διάθεσή τους να επαναδραστηριοποιηθούν εφόσον ξεκινήσει κάτι ουσιαστικό.

Τελικά "αποκορύφωμα" των αγώνων ήταν η συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Απρίλιο με μοναδικό θέμα και απόφαση το κλείσιμο της σελίδας της Κίνησης στο facebook με ψήφους 6-3. Στις δε επίμονες εκκλήσεις των μελών της μειοψηφίας του Δ.Σ. να γίνει συζήτηση και να δοθεί έγγραφη απάντηση στην επιστολή της Περιφέρειας που αναγνωρίζει την χωρίς άδεια λειτουργία αγωγού στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, και παρόλες τις δηλώσεις στο προηγούμενο Δ.Σ., σιγή ιχθύος.

Η υποκρισία περίσσεψε δε όταν εμφανίστηκαν μέλη και φίλοι της Κίνησης στο εν λόγω Δ.Σ. -από επιτροπή που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, πράγμα που δεν άρεσε στον πρόεδρο και την πλειοψηφία- αλλά και από την Ήπειρο. Φίλοι που είχαν ενημερωθεί για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. από ανάρτηση στην περιβόητη σελίδα στο fb και που δεν είχε μπει βέβαια από τον πρόεδρο, που δεν πολυσυμπαθεί τέτοιες δημοσιότητες, οι οποίοι παρουσίασαν  την αγωνία και τις προτάσεις τους. Το δε θράσος του προέδρου και της πλειοψηφίας που παριστάνουν πως αγωνίζονται κι έχουν δώσει τα πάντα για τον Καλαμά, τη στιγμή που δεν έχουν κάνει τίποτα τα τελευταία χρόνια, έφτασε μέχρι το σημείο να αναφέρουν την παρουσία και τις προτάσεις των παραπάνω μελών και φίλων σε δελτίο τύπου, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν εντυπώσεις. Ας σημειωθεί ότι σε αυτό το δελτίο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στα ερωτήματα που έθεσαν τα μέλη της μειοψηφίας, σχετικά με τον παράνομο αγωγό και την απάντηση που θα δινόταν στην Περιφέρεια όπως είχε συζητηθεί.  "Μη μας βάλουν και φυλακή για συκοφάντηση, εμείς είμαστε υπεύθυνοι", ήταν η άποψη του πρόεδρου που καλύπτεται πίσω από το "σχήμα" του ιερωμένου σαν αδιάβλητος και δίκαιος και προβάλλει αυτό το προφίλ προς τα έξω, συνεπικουρούμενος απ' την υπόλοιπη παρέα του στο Δ.Σ.

Εννοείται πως από αυτή τη συνεδρίαση και μετά δεν υπάρχει κανένα νέο, πόσο μάλλον προγραμματισμός για δραστηριότητες της Κίνησης το καλοκαίρι, μιας και όλα πάνε "κατ' ευχήν" και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εξάλλου ο πρόεδρος μας έχει συνηθίσει ακόμα και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. να έρχεται χωρίς θέματα ημερήσιας διάταξης και απλά να περιαυτολογεί για τις κινήσεις κι επαφές του με "αρμόδιους".

Η ετήσια γενική συνέλευση προβλέπεται καταστατικά για Ιούλιο-Αύγουστο. Και σίγουρα η δεοντολογία επιβάλλει να γίνει όταν η πλειοψηφία των μελών εκτός Ηπείρου, θα βρίσκονται στα χωριά τους κι όχι στο τέλος του καλοκαιριού, για να αποφύγουν τις λακκούβες όσοι τις φοβούνται. Θυμόμαστε πολύ καλά τι έγινε πέρυσι όταν κατηγορηθήκαμε για αλητεία επειδή τολμήσαμε να βγάλουμε αφίσα για να ενημερωθούν οι πολίτες στα χωριά, ή όταν πραξικοπηματικά αναβλήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο τέλος του Αύγουστου, που όλοι σχεδόν είχαν φύγει,  με το μεγάλο ψέμα της μη απαρτίας.

 Από άνθρωπο του Θεού.

Ιούνιος 2016

Παναγιώτης Μίτσης, Οργανωτικός γραμματέας της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς"
Γιάννης Ντίνος, Εκτελεστικός γραμματέας της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς"
Χαράλαμπος Καλογερίδης, μέλος του Δ.Σ.  της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου