ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ 09-06-2016 - EPIRUS VOICE

Breaking

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ 09-06-2016

Τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων, στις 9 Ιουνίου 2016, με στόχο  :
● να γνωστοποιήσουν τη χρησιμότητα των αρχείων
● να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινό ώστε να ανακαλύψουν τον πλούτο που φυλάσσεται σε αυτά και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ιστορική Αναδρομή για τον εορτασμό: Το Νοέμβριο του 2007 το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων στην ετήσια γενική του συνέλευση αποφάσισε να καθιερώσει την 9η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα των Αρχείων. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν ήταν τυχαία: Στις 9 Ιουνίου 1948 ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων υπό την αιγίδα της UNESCO. Ο Πρώτος Πρόεδρος του ήταν ο Charles Samaran, Γενικός Διευθυντής των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας. Η παγκόσμια αρχειακή κοινότητα αγκάλιασε τη θεσμοθέτηση του εορτασμού και έκτοτε την ημέρα αυτή διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις από εθνικούς και τοπικούς αρχειακούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκδηλώσεις ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου
■ Παρουσίαση της ιστορίας του κτηρίου Σουφαρί Σαράι. Η έφιππη χωροφυλακή στα χρόνια του πασά Αλή Τεπελενλή και η εξελικτική της πορεία : Πολιταρχεία (1829), πρόδρομος της Χωροφυλακής, Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή (1833) επί Όθωνα, Οροφυλακή, Εθνοφυλακή,  Διοικητική Αστυνομία, Αστυνόμευση του θαλάσσιου χώρου και Ελληνική Χωροφυλακή (1969-1984).  Αφιερωματικά λογοτεχνικά κείμενα, πίνακες και έργα γλυπτικής.
■ Αναφορά στο  άλογο και τη συμβολή του σε : αγροτικές εργασίες, μετακινήσεις, μεταφορές και μεταναστεύσεις ολόκληρων λαών σε νέες περιοχές. Αποτέλεσε κινητήρια δύναμη των ιππήλατων αμαξών, χρήσιμο εργαλείο στον  πόλεμο και στους αθλητικούς αγώνες. Συναντάται στη λαϊκή ελληνική παράδοση και την ελληνική μυθολογία
■ Επίσκεψη στην έκθεση φωτομετρίας στα πλαίσια του Photometria International Photography Festival  με τίτλο «Home» που στα ελληνικά αποδίδεται ως εστία από την αρχαία λέξη «ἑστία» που σημαίνει σπίτι, κατοικία ή οίκο,  πατρίδα, φωτιά, τζάκι. Έχει κοινά σημεία με τη λέξη άλογο, αρχαία λέξη  «ἵππος» καθώς και οι δυο έχουν αισθητή δυναμική και επικό χαρακτήρα λόγω της δασείας, ως προς τη λειτουργία του χώρου, το ορθογώνιο σχήμα  και τις εξειδικευμένες λειτουργίες. Η έκθεση φιλοξενεί τη δουλειά των καταξιωμένων καλλιτεχνών από τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ουαλία :Julio Bittencourt (Βραζιλία), "In a window of Prestes Maia 911 Building", MuGe (Κίνα), "Going Home" και Rhodri Jones (Ουαλία), "The Land of Living Past"
■ Αναγγελία των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και της έκθεσης τον Οκτώβριο 2016.
ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ : 11:00 – 13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου