Ξεκίνησε η λειτουργία και δεύτερης Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) στο Νομό Ιωαννίνων. - EPIRUS VOICE

Breaking

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ξεκίνησε η λειτουργία και δεύτερης Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) στο Νομό Ιωαννίνων.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου διαθέτει από προχθές (23-05-2016) μία επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.) στο Νομό Ιωαννίνων, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών και χωριών.
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.) εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΕΤΟΣ» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
Στο πλαίσιο της επέκτασης και ενίσχυσης του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, θα επιχειρούν στο Νομό Ιωαννίνων δύο Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, καλύπτοντας έτσι ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές του Νομού, με σκοπό την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, σε καθημερινή βάση.
Σήμερα (25-05-2016) το πρωί στα Ιωάννινα, πραγματοποιήθηκε  παρουσίαση της ενίσχυσης των Ιωαννίνων, με μία επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα, η οποία ξεκίνησε ήδη να πραγματοποιεί δρομολόγια από τη Δευτέρα (23-05-2016).
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σκούμας, ανέφερε τα εξής: 
«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να γνωστοποιήσουμε στο κοινό την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων με μία επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων. 
Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Απριλίου του προηγούμενου έτους έχει τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία μίας Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, η οποία μεταβαίνει σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα χωριά,  με σκοπό την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, σε καθημερινή βάση.
Η τοπική κοινωνία έχει «αγκαλιάσει» τη νέα αυτή αστυνομική δράση, η οποία εξυπηρετεί τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να μεταβούν εύκολα στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ τα αποτελέσματα της δράσης είναι άκρως ικανοποιητικά και απτά, συμπληρώνοντας το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων, ως παράπλευρη δράση του πλέγματος εμφανούς αστυνόμευσης.
Όπως ήδη ξέρετε στην περιοχή της Ηπείρου, έχουν ενεργοποιηθεί ήδη τρεις Kινητές Aστυνομικές Mονάδες, στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας και τώρα αποφασίστηκε η διεύρυνση του θεσμού στη Θεσπρωτία και η ενίσχυση των Ιωαννίνων με μία επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα.
Με τη νέα Κινητή Αστυνομική Μονάδα που θα επιχειρεί στο Νομό Ιωαννίνων επιδιώκουμε να έχουμε έμπρακτη  παρουσία  σε απομακρυσμένα και ορεινά χωριά που γεωγραφικά δεν είχαμε καλύψει με την προηγούμενη Κινητή Αστυνομική Μονάδα, με σκοπό την ενίσχυση της αστυνόμευσης σε περιοχές, όπου η μορφολογία του εδάφους είναι δύσκολη και οι αστυνομικές υπηρεσίες απέχουν πολλά χιλιόμετρα και πολλή ώρα.
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι αυτοκίνητα με όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, στελεχωμένα με εκπαιδευμένα στελέχη της Αστυνομίας και έρχονται να καλύψουν ανάγκες άμεσης παρέμβασης, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες, σε μέρη που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα.
Όπως προκύπτει από την αποτίμηση του θεσμού, κατά την εφαρμογή του προγράμματος των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά (711) δρομολόγια και ήρθαν σε επαφή με τους αστυνομικούς των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων πάνω από (4000) άτομα και (270) εκπρόσωποι διάφορων Φορέων.
Στο πλαίσιο αυτό το προσωπικό των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων πραγματοποίησε προληπτικούς ελέγχους σε άτομα και οχήματα και ανταποκρίθηκε σε αιτήματα πολιτών και Φορέων, παρέχοντας την απαιτουμένη υποστήριξη και συνδρομή. Ειδικότερα,  μεταξύ άλλων, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές για την πρόληψη έκνομων ενεργειών ενώ παρείχε πληροφορίες γενικότερου αστυνομικού ενδιαφέροντος και υποστήριξη για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους (δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών κατοχής όπλων, βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας κλπ). 
Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι και η νέα Κινητή Αστυνομική Μονάδα θα τύχει της ίδιας αποδοχής από την τοπική κοινωνία αφού φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας τους είναι η διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη, ικανοποιώντας ανάγκες των πολιτών για ενίσχυση της έμπρακτης αστυνομικής παρουσίας σε απομακρυσμένες περιοχές».
Ο Διευθυντής Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Βασιλάκος, ανέφερε  μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, όπως ανέφερε ο κ. Γενικός, για να πληροφορήσουμε το κοινό για την έναρξη λειτουργίας δεύτερης Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, που θα πραγματοποιεί δρομολόγια τα οποία έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να παρέχονται επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες γεωγραφικά απομακρυσμένων  χωριών που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη σχεδίαση των δρομολογίων της πρώτης Κινητής Αστυνομικής Μονάδας,  με σκοπό την αναβάθμιση της προστασίας και της εξυπηρέτησής των πολιτών αυτών των περιοχών. 
Η συμβολή της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σημαντική στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε δυσπρόσιτες περιοχές, στην πρόληψη – αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης με τους κατοίκους και τους Φορείς των περιοχών, παράγοντες που συντελούν καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι κατά την εφαρμογή του προγράμματος της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων,  πραγματοποιήθηκαν συνολικά (304) δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν (2038) περιπτώσεις (συγκεκριμένα (1996) ιδιώτες και (42) τοπικούς φορείς). 
Με την ενίσχυση επομένως του θεσμού,  θα επιχειρούν δύο Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό μας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολιτών, για συμπληρωματική – εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου και ουσιαστικότερη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.  
Τα δρομολόγια στα οποία θα κινείται η νέα Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι τα ακόλουθα: 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό. 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κερασέα – Λωζανά – Διχούνι - Ραδοβίζι - Μικροχώρι - Δομολεσσά  -Σενίκο
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο  - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγία Μαρίνα – Κάτω Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Συρράκο – Καλαρρύτες - Ματσούκι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου