Την προστασία των παραγωγών ακτινιδίων ζητά το Επιμελητήριο Αρτας - EPIRUS VOICE

Breaking

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Την προστασία των παραγωγών ακτινιδίων ζητά το Επιμελητήριο Αρτας

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου απέστειλε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας επισημαίνοντας το πρόβλημα της ακαρπίας στις καλλιέργειες ακτινιδίων και ζητώντας τηνεπίσπευση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση του φαινομένου στην Π.Ε. Άρτας, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κε υπουργέ,

Η Π.Ε. Άρτας είναι μια περιοχή που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Ένα από τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις είναι τα ακτινίδια, η παραγωγή των οποίων φέτος θα είναι σημαντικά μειωμένη, λόγω των κλιματικών συνθηκών, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ειδικότερα, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και οι έντονες και πολλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είναι οι βασικές αιτίες της ακαρπίας.

Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στις καλλιέργειες του κάμπου της Άρτας, όπου σημαντικός αριθμός παραγωγών, κυρίως όσων καλλιεργούν ακτινίδια ποικιλίας ΤΣΕΧΕΛΙΔΗ, αναφέρουν ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά ακαρπίας.

Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες ελέγχου για τη διαπίστωση του φαινομένου της ακαρπίας στην Π.Ε. Άρτας, από συνεργεία εκτίμησης των καταστροφών και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών μας, καθώς τα ακτινίδια είναι ένα από τα κύρια προϊόντα εξαγωγής και αποτελούν για την Άρτα βασική πηγή εισοδήματος, που κινεί την τοπική οικονομία.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου