Politheatro:''Το παλτό'' του Nicolai Gogol - 6 τελευταίες παραστάσεις. - EPIRUS VOICE

Breaking

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Politheatro:''Το παλτό'' του Nicolai Gogol - 6 τελευταίες παραστάσεις.

Έξι τελευταίες παραστάσεις (3-4-5-10-11-12/6) στο Politheatro για το έργο του Νικολάι Γκόγκολ.

«Το παλτό»
Μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, ενός συγγραφέα που θεωρείται πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.
Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 6 Μαΐου  έως τις 12 Ιουνίου και ώρα 9.15μμ στο θέατρο Πολυθέαμα.

 «Το παλτό» είναι η ιστορία ενός ασήμαντου ανθρώπου που ήρθε στον κόσμο "κομμένος - ραμμένος" για να γίνει δημόσιος υπάλληλος. 
Ενός αντιγραφέα, που η «μοίρα» τον οδηγεί να αποκτήσει ένα καινούργιο παλτό, το οποίο όχι μόνο θα τον προστατεύει από το κρύο, αλλά θα του προσφέρει κύρος και αποδοχή. Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει…

Η παράσταση είναι φτιαγμένη με τα αυθεντικά υλικά του γκροτέσκο, με μια σύγχρονη ματιά, αναδεικνύοντας έτσι την διαχρονικότητα του έργου που αποτελεί το δίχως άλλο έναν ύμνο στον απλό και ανυποψίαστο άνθρωπο που συνθλίβεται από κάθε είδους μηχανισμούς. 
Ο Νικολάι Γκόγκολ και η ρωσική λογοτεχνία
Η μεγάλη παράδοση του ρώσικου μυθιστορήματος – χάρη στην οποία η Ρωσία κατέκτησε μια από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια λογοτεχνία – οφείλει κατά πολύ το ξεκίνημά της στο έργο του Νικολάι Γκόγκολ. Τα έργα του – διηγήματα, θεατρικά, μυθιστορήματα – ξεχωρίζουν για το καυστικό τους χιούμορ και το συγκερασμό φανταστικών και ρεαλιστικών στοιχείων, έφεραν στο προσκήνιο την τάση της ρωσικής λογοτεχνίας προς ένα μέσο έκφρασης περισσότερο ρεαλιστικό παρά ρομαντικό. Όσο παράξενη και αινιγματική και αν φαίνεται η ζωή και η πνευματική ιδιοσυγκρασία του Γκόγκολ, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η τεράστια επίδρασή του στη ρωσική λογοτεχνία. Ο Γκόγκολ ήταν ο πρώτος που είδε τον απλό ανθρωπάκο ως μυθιστορηματικό ήρωα, και οι πνευματικές του αναζητήσεις συνεχίστηκαν και αυτές, σε υψηλότερο όμως επίπεδο, και από τον Τολστόι και από τον Ντοστογιέφσκι, όπως και η προσπάθειά του να ξεπεράσει την ‘απλή λογοτεχνία’. 

Σκηνοθεσία – διασκευή: Θοδωρής Γκόγκος
Βοηθός Σκηνοθέτης: Σεμέλη Παπαοικονόμου 
Φωτογραφίες: Ροζίνα Καρκαμπούνα 
Σχεδιασμός αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου 
Σκηνικά - σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος
Επιλογή μουσικής: Χαρά Σιώλου 

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Παίζουν:
Παλαιολόγος Χαλίδας 
Χαρά Σιώλου
Αθηνά Ζαράχη

©Politheatro Ioannina 2015-2016
Δείτε το trailer της παράστασης στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/Gx3WIHmtNEQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου